0-1 år

Nå mister jeg han vel?!

(fortsettelse fra forrige innlegg … )

…inn kom de. To menn i uniform, og aldri har jeg følt meg mer trygg. Nå skulle alt bli bra!Jeg får holde ham hele veien, tett i armene mine. Kjenne pusten hans, føle pulsen hans. Han lever. Jeg mistet han ikke likevel. Og nå skal alt bli bra.

Han unge passer på oss, og tar de prøver han må. Jeg får all den informasjon jeg trenger, for å føle meg trygg. Og jeg føler meg trygg, de tar vare på oss. Og snart får vi mer hjelp. Men tiden går tregt, turen er lang. Han sover hele veien, og jeg må stadig vekk sjekke om han puster. Det gjør han.

Så er vi fremme. Og blir godt tatt i mot. Nå er han våken, begynner å bli seg selv igjen. Liker ikke å bli stukket, eller sett på i halsen og ørene.

Kort tid etter sitter vi å venter på skyss hjem, med resept i hånden mot kraftig ørebetennelse og halsbetennelse. Han er som vanlig, leker med en bil. Feberkramper/infeksjonskramper var diagnosen vi fikk, helt ufarlig. Hvem skulle tro at noe så ufarlig, skulle være så skremmende?

Så stikker det i mammahjertet nok en gang. Jeg tror jeg kjenner det på meg, før jeg ser det. Noe er galt. Han ligger på stolen, helt borte. Jeg river han med meg, og roper alt jeg kan «HJELP!! HJELP MEG!!» Og de strømmer til og tar over. Jeg går å plukker med meg sakene våre, og finner mobiltelefonen min liggende midt på gulvet. Den betydde ingenting da, men jeg er glad den ikke ble knust – og blir sint på meg selv for at jeg i det hele tatt kunne tenke dette. En knust telefon hadde ikke hatt noe å si, så lenge jeg ikke mister han!

De tar han med seg, løper inn på et annet rom og legger han i en seng, og plutselig er de mange der. Jeg blir stående i et hjørne og observere. Nå mister jeg han vel?! Så ser de meg, ber meg komme fram. Han sover igjen nå, helt borte – vi får ikke kontakt. Men de sier det er vanlig, han er utslitt og medisinert. Tårene bare triller, jeg er så redd, så utrolig redd.

Han ligger der, og da er det ikke noe de kan gjøre med han – bare følge med. Nå er det plutselig meg de konsentrer seg om. De ser meg, hvor redd jeg er. De beroliger, trøster, forklarer. Jeg føler meg sett, jeg føler meg ivaretatt, jeg føler meg trygg. De er så rolige, så trygge – og da kjenner jeg at jeg blir roligere jeg og. Det er ingenting i øynene deres, som tyder på at han skal bli borte fra meg. Alt ved dem sier meg at dette går bra.

Det skjer mye rundt oss. Telefoner, mennesker, avgjørelser. Vi skal kjøre bil igjen. Men først forberedelse. Veneflon. Han våkner, protesterer. De bruker makt, holder han fast. Mammahjertet gråter, men det er til det beste – jeg vet det. Maktbruk igjen, han må spennes fast i båren, han protesterer. Jeg er der, trøster, stryker og beroliger. Vi forlater dem med en haug lykkeønskninger og smil, og jeg takker så mye – jeg er så takknemlig!

Det blir en lang tur igjen, selv om farten er stor. Vi er en akutt-tur, alle viker for oss. Det er han som er viktig nå, han må frem, og andre må bare finne seg i det. Han sover hele veien, er helt borte – og jeg må sjekke om han fortsatt er her, palperer pulsen på arteria radialis. Det er ikke vanskelig å finne den, den er sterk – og jeg tenker at den slår litt ekstra for meg.

NÅ skal det iallefall gå bra, denne gangen går det bra. Nå kunne det vel ikke skje noe mer?

…Eller???

It’s my first birthday! (Bilderas)

I går feiret vi Mats-Oliver sin første bursdag. Den ble feiret hjemme, med masse av slekta mi på besøk. Vi var omtrent 20 stykker her, og det var kjempekoselig! Planen var å feire med Mo sine tanter og onkler og søskenbarn på farsiden på lørdag, og slekta mi på søndag. Men ettersom ingen av Even sine søsken kunne komme, brukte jeg lørdagen til å bake og rydde hus. Jeg bakte suksessterte til pappa (ettersom han hadde bursdag 12. januar – og vi skulle feire han litt og), boller og muffins.

Photobucket

Noen av bollene er med sjokoladebiter!

Også spurte jeg mi kjære svigerinne Line, om hun kunne bake ei bursdagskake til Mo – gjerne med giraff. Og jeg linket til Gudrun sin Giraffkake. Og når Line la ut bilde av kaka på lørdagen, ble jeg så rørt at tårene nesten trilla. Kaka ble NYDELIG.

Gjestene skulle komme kl.14:00 – og jeg stressa meg svett helt til kl. var 14 – seriøst! Haha!

Dt var iallefall kjempekoselig, og jeg takker de som gjorde dagen så koselig!! Mamma, pappa, tante Brit, onkel Tore, Ann Eli, Bent Are, Elisabeth, Benjamin, Linnea, Kris Even, Line, Filip, Sarah, Ingrid, Ole Marius, Even, Øystein, Håvard, Emma-Isabelle og hovedpersonen – Mats-Oliver!

Er egentlig ikke så mye mer å si, så her kommer bilder:

Photobucket

Bordpynt.

Photobucket

Photobucket

Muffins med navn og alder til både Mats-Oliver og pappa.

Photobucket

Giraffkake!! Er den ikke FIN???

Photobucket

Kakebordet.

Photobucket

Gavebordet.

Photobucket

Blåse lys.

Photobucket

Spise kake.

Photobucket

Sjekk skjorta.

Photobucket

Gaven fra meg og storesøster. I tillegg til dette, så kjøpte jeg bilstol like før jul – som også var bursdagsgave. Gaveposen er en selvfølge! Lenge siden jeg fant den, men den har ligget gjemt her å venta på 16. januar. Samme med bursdagskortet (giraffkortet er fra meg og Em).

Fikk mye klær i bursdagsgave, se bare her:

Photobucket

Fleecesett.

Photobucket

Fire tøffe og søte bodyer.

Photobucket

Fem gensere.

Photobucket

Bukse, genser og cardigan.

Photobucket

Ullsett.

Photobucket

Bukse og to strømpebukser.

Photobucket

Alle lekene han fikk i gave i går.

Photobucket

Bursdagsgave fra Libero. Giraffbleier *BigGrin*

Photobucket

Bursdagskortene. + penger.

Mats-Oliver: 12 måneder / 1 år!

I dag – 16. januar – er det 1 år siden Mats-Oliver ble født, 2 uker før termin. (Les fødselshistorie her, og se første innlegget med han).

Jeg har lagt ut fødselsdagshilsen i lokalavisa, hvor dere kan gi ballong. Hadde vært koselig om dere ville gi en ballong.

Photobucket

Fødselen: Det er kjemperart å tenke på at det er et helt år siden jeg lå på føden og venta på at gutten min skulle komme. Jeg hadde fått min andre modningstablett, som gav virkning nesten med en gang. Jeg kjente at mensmurringene ble sterkere og sterkere, men fortsatt kunne jeg duppe litt innimellom. Jeg var også flyttet inn til fødestuen på dette tidspunktet, og de vurderte å ta vannet – men fant ut de skulle avvente litt. Mamma var kommet opp på føden for å være der sammen med meg, og riene ble sterkere og sterkere.

Photobucket

Vekt og lengde: Nå har det gått et helt år, 365 dager – og Mats-Oliver har blitt en stor og flink gutt. Da han ble født var han 51 cm og 3800 gram, de første dagene gikk han ned bare 40 gram unna 10% av fødselsvekten – men startet å legge på seg igjen tredje/fjerde dagen, og hadde gått opp noen gram allerede på første helsesøsterbesøk da han var 5 dager gammel. Nå som 1 åring veier han (per 10.01.12) 10430 gram og er 76 cm lang.

For å forklare dette med 10% av fødselsvekten, så er det slik at det er «lov»  for ungene å gå ned opptil 10% uten at det er noe galt med det. Men går de ned mer enn 10%, så må de gjerne få litt tillegg, da de ikke får nok mat.  Det er veldig normalt at de går ned litt de første dagene, før de begynner å legge på seg.

Photobucket

Utseende og likheter: Ved fødselen hadde han kullsort hår og blå øyne. Han har fortsatt blå øyne (lik farge som mine, litt brune innerst, så grønn og blå ytterst, med den mørkeblå ringen helt ytterst), og håret er mørkt fortsatt – men har blitt en del lysere siden fødselen. Men jeg tror han kommer til å ha brunt hår. De første dagene etter fødselen var han veldig lik sin pappa og storebror, men endret seg mye de første par ukene – og siden da har de aller fleste sagt at han ligner på sin onkel Ole Marius. Han har også blitt mer og mer lik meg, spesielt over øynene. Også har han typisk «Søberg-munn» – noe jeg også har.

Photobucket

Søvn: Å sove natten over er 5-6 timer sammenhengende om natta når det kommer til spebarn, og dette gjorde Mats-Oliver som 1 måneder gammel. Da sov han fra 23/23:30 – 05/05:30, og fra han var 2 mnd osv han fra 21-06/07 . Han har alltid sovet greit om natta, og nå når han er 1 år sover han omtrent 12 timer, fra 19:00 og helt til 07-07:30. På dagtid har han som regel to dupper, en langdupp på formiddagen og en kortdupp på ettermiddagen. Den lange kan være på alt fra 1,5-3,5 time – mens den på ettermiddagen er alt fra 30-60 minutter. Sovet i egen seng fra han sov natta over, men samsov med meg innimellom likevel, fram til han begynte å krabbe.

Photobucket

Mat: Vi fikk til ammingen veldig greit med en gang, og det var koselig å amme. Hadde nok melk og Mo la på seg som han skulle. Hadde fine rutiner på ammingen. Men når han var 2,5 mnd begynte det å bli lite melk – noe jeg tror kan skyldes at han sov over natten så tidlig, da melkeproduksjonen stimuleres best ved nattamming. Han var utrolig på kveldene, puppene føltes tomme og det var nesten ingenting å pumpe ut. Tok en avgjørelse, og startet med tillegg på kveldene. De neste ukene ble det mer og mer NAN og flaske, og mindre og mindre amming. Men fortsatte med morgenkosen, og ammet om morgenen enda noen uker.
Smakte grøt for første gang når han var 3,5 mnd. Og smakte brødskrive for første gang ved 5,5 mnd. Da hadde han ingen tenner, men tygde brødet med gommene. Samtidig lærte han seg å drikke av glass/kopp. Som 1åring liker han det meste, men kan virkelig ikke fordra Makrell i Tomat, enda jeg har forsøkt mange ganger. Må vel bare innse at han ikke liker det. Han spiser samme middag som oss, og har gjort det noen måneder nå. Har begynt å drikke melk (9-10 mnd). Og spiser som regel selv. Får fortsatt morsmelkerstatning innimellom (til morgenen, og noen ganger til kvelden).

Photobucket

Tenner: Begynte å sikle MYE, og hendene konstant i munnen, ganske tidlig – noe som gjorde at jeg gikk å sa vi ventet på tenner i sikkert 3 måneder før de faktisk kom. Den første tanna kom 12. juli, altså 4 dager før han var 6 måneder. Vi har ikke vært spesielt plaget med tennene, virker ikke som det har vært noe særlig ubehagelig for han. Det eneste tegnet vi har merket på at det er tenner på vei, er at han har sikla mer, hatt litt dårlig matlyst og bæsjet mer (og mer flytende). Nå som 1åring har han fått 8 tenner, med nye tenner på vei – men er vanskelig å kjenne, han liker det ikke.

Photobucket

 • Første bad: 18.01.11 (sykehuset) 21.01.11 (hjemme)
 • Første trilletur: 31.01.11
 • Første ordentlige smil: 02.02.11
 • Første smak av tran: 14.02.11
 • Første rull fra mage til rygg: 16.02.11 (ubevisst obviously) 20.05.11 (bevisst)
 • Første navnedag: 24.02.11 (Mats)
 • Første shoppingtur: 01.03.11
 • Første bassengtur: 07.03.11
 • Første «sykdom»: 2-3 mnd – atopisk eksem?!
 • Første «gripe-etter-leke»: 02.04.11
 • Første rockekonsert og dramaforestilling: 07.04.11
 • Første barseltreff: 15.04.11
 • Første vaksine: 19.04.11
 • Første tur i fjæra: 23.04.11
 • Første smak av fastføde: 27.04.11
 • Første rull fra rygg til mage: 15.05.11 (veldig bevisst)
 • Første ekte latter: 19.05.11 (noe annet enn «haha»)
 • Første Statland-mila: 13.06.11
 • Første knottstikk: 13.06.11
 • Første pakkeåpning: 23.06.11
 • Første smak av brødskive: 02.07.11
 • Førte tann & første tannpuss: 12.07.11
 • Første ferjetur: 28.07.11
 • Første åling: 29.07.11
 • Første «spise-selv»: 31.07.11
 • Første «sitte-selv»: juli/august
 • Første gang i krabbestilling: Midten av august
 • Første gang han reiste seg: 06.09.11
 • Første krabbing: 06.09.11
 • Første «stå-alene-i-mer-enn-10sek»: 03.11.11
 • Første overnatting hos pappa: 11.11.11-12.11.11
 • Første vinking: 20.11.11
 • Første skritt: 20.11.11 (2-3 skritt alene)
 • Første klapping: 04.12.11
 • Første peking: 23.12.11

Photobucket

Vekst:

 • Nyfødt/3800/51.
 • Hjemreise/3460.
 • 1uke/3580.
 • 2uker/3925.
 • 5uker/5060/54.
 • 3mnd/6575/61,5.
 • 4mnd/7145/64.
 • 5mnd/7865/67.
 • 6-7mnd/8475/70.
 • 8mnd/8870/71,5.
 • 10mnd/9735/74.
 • 12mnd/10430/76.

Photobucket

Første ferie: Laukøya – Skjervøy – Nordtroms / 26.07.11 – 06.08.11. Vi kjørte nordover, 116 mil – i ett strekk. Mats-Oliver var tålmodig og flink i bilen, og vi stoppet hver gang han skulle ha mat. Fikk jage sau med mamma på øya. Fikk treffe morfar sin onkel og tante, samt to av mine tremeninger. Var i Tromsø og traff to små venner, og besøkte grava til oldemor og oldefar (min farmor og farfar). Fin ferietur.

Photobucket

Første jul: Hjemme i Solåsen. Vi tre feiret med mormor, morfar, tante Marianne, onkel Ole Marius og Richard. Var på julemiddag til onkel Kris Even, tante Line, Sarah og Filip 1. juledag. Feiret onkel Ole Marius 3. juledag, og jeg ble syk – så Mo var sammen med mormor og morfar/onkel Ole Marius og tante Ingrid Marie. Sammen med tante Line og onkel Kris Even 5. juledag, selv om jeg var kommet hjem.

Koste seg i julen. Var glad for gavene han fikk, og glad for papiret og eskene som fulgte med. Holdt ut til 21 på juleaften, da var han så sliten at han LÅ på gulvet og lekte med lekene sine – men like glad og fornøyd likevel om han var trøtt. Ikke én sur mine heller!

Photobucket

Første bursdagen: Ble feiret dagen før i dag (kommer eget innlegg). Hadde invitert tanter, onkler og søskenbarn på pappaen sin side på lørdagen – men det var ingen som fikk til å komme. På søndagen var min slekt invitert, i tillegg til pappaen – da det ikke ble noe på lørdag. Vi var ganske mange her – meg, Mo og Em. Mormor og morfar. Onkel Kris Even, tante Line, Sarah og Filip. Tante Brit og onkel Tore. Ann Eli. Bent Are, Elisabeth, Linnea og Benjamin. Even og Øystein. Onkel Ole Marius og tante Ingrid Marie. Håvard.
Han fikk mange fine gaver, og kakene smakte fortreffelig!

Photobucket

Det er rart hvor fort tiden flyr. Synes ikke det virker som det er 1 år siden Mats-Oliver ble født, men det er det. Han har vokst og blitt en stor og flink 1åring – en som kan sitte/går rundt på gulvet alene og leke, men samtidig være så «avhengig» av mammakos. Selvstendig, men også avhengig. En nysgjerrig gutt, som utforsker det meste – både med syn, hørsel, hender og smak. En som er sterk motorisk, og utvikler seg som han skal – og kanskje litt før gjennomsnittet, i følge helsesøster. Mens han størrelsesmessig ligger omtrent akkurat på gjennomsnittet, både på vekt og lengde.

Photobucket

Siste månedsbilde! Iallefall slike månedsbilder, liggende på rygg å se mot kamera. Det ble mer og mer utfordrende jo mer aktiv han ble! Så skal jeg fortsette med månedsbilder nå, så må jeg finne på noe nytt! Men har vært utrolig gøy å se forskjellen fra måned til måned, når han ligger omtrent likt på bilde til bilde. Ser likheten fra første bildet til det siste, men man ser også hvor mye han har vokst og utvikla seg.

 • Gratulerer med dagen til fineste Mats-Oliver
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Photobucket
33 år gammel sykepleier som blogger om livet som mamma til mine tre skjønne barn - Emma-Isabelle (Em), Mats-Oliver (Mo) og Kory-Evander. Em er født 17.11.03. Mo er født 16.01.11. Og Kory-Evander ble født 04.05.16. Bloggen handler i hovedsak om livet vårt, og alle de som er rundt oss. Jeg er glad i å ta bilder, så det blir delt en del bilder her inne også. Og har oppdaget en ny hobby - nemlig strikking. Bloggen er mitt sted for å dele tanker og følelser, samt å ytre meninger.

Photobucket
Lilypie First Birthday tickers
Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Kids Birthday tickers
Daisypath Happy Birthday tickers
Daisypath Anniversary tickers
Photobucket
På 3hjerter.com ~
Denne måneden ~
Denne uken ~
I dag ~
Online nå ~

Photobucket